Άνεργοι οι νέοι στην Ελλάδα της «ανάπτυξης»


Καλπάζει η ανεργία των νέων στην χώρα μας, καθώς με νέες έρευνες αποδεικνύεται ότι έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των ανθρώπων έως 24 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Πάνω από τους μισούς σκέφτονται πλέον να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη. Αυτή τη στιγμή, το 16,1% των νέων Ελλήνων ...

ανήκει στην ομάδα των νέων ανθρώπων χωρίς δουλειά και χωρίς εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ, το ποσοστό των «αποκλεισμένων» 15-24 ετών αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο της κρίσης.
Αυτά τα στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 σε αυτό το καυτό ζήτημα. Ανάμεσα στους «αποκλεισμένους» οι περισσότερες είναι γυναίκες και πλειοψηφία αποτελούν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ (28,4%). Οι περισσότεροι εργάστηκαν στο παρελθόν, κυρίως σε εποχική απασχόληση και οι πιο πολλοί έχασαν τη δουλειά τους είτε λόγω περικοπών είτε επειδή δεν πληρώνονταν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η οικογένεια να εξακολουθεί να συντηρεί αυτούς τους νέους- για το 85% των «αποκλεισμένων» οι γονείς αποτελούν τη μοναδική πηγή οικονομικής στήριξης- ενώ οι περισσότεροι ζουν καθημερινά με το άγχος (54,6%) και αρκετοί δηλώνουν απελπισμένοι (31,7%). Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς- το 56,8%- σκέφτεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αφού με την παρούσα κατάσταση θεωρεί ότι οι στόχοι του είναι ακατόρθωτο να επιτευχθούν (40,9%).
Αυτή είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με την επιβολή του μνημονίου. Ο Έλληνας από φτωχός γίνεται φτωχότερος, ενώ δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τις βασικές ανάγκες του. Αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική οικογένεια, καθώς τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας θα αυξήσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας. Απαιτείται άμεση καταγγελία του μνημονίου και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή.