Ο Ερντογάν προετοίμασε το έδαφος για τους τεμενάδες...


Συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, φιλοξένησε η κρατική τηλεόραση σήμερα το πρωί, ενόψει της συναντήσεώς του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. ...


Αν και επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί μια προσέγγιση ηπίων τόνων από τουρκικής πλευράς, εν τούτοις ο κύριος Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Τόνισε, πως η βάση της επίλυσης των διαφόρων θεμάτων έγκειται στην αμοιβαιότητα και την συνεργασία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «στρατηγική». Η προοπτική αυτή, καθώς είπε, θα αναβαθμίσει τις συνομιλίες οι οποίες στηρίζονται στη πολιτική των κουτσομπολιών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός οριοθέτησε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας, κάνοντας σαφή και ξεκάθαρη αναφορά σε συνεκμετάλλευσή τους από τις δύο χώρες. Την τουρκική δηλαδή πολιτική, την οποία επιχειρεί να αποκρύψει η μνημονιακή κυβέρνηση και τα καθεστωτικά μέσα, ο κύριος Ερντογάν την θέτει ως βάση συζητήσεως. Συνεκμετάλλευση απαιτεί και για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου, μιλώντας ευθέως και δίχως περιστροφές για ίσα δικαιώματα της νότιας και της βόρειας Κύπρου επ’ αυτού.
Επισημαίνεται πως η συνέντευξη του τούρκου πρωθυπουργού δόθηκε χθες και μεταδόθηκε σήμερα, γεγονός που σημαίνει πως η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία έχει μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, είναι πλήρως ενημερωμένη για τις τουρκικές διαθέσεις. Παρά ταύτα, το σκηνικό της β’ συνόδου του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, μοιάζει περισσότερο με ένα προδιαγεγραμμένο «κατσάδιασμα» των Τούρκων προς τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του, με σκοπό τον πλήρη συνετισμό προς τις τουρκικές απαιτήσεις. Όσο κι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να εστιάσουν σε θέματα οικονομικής φύσεως και συνεργασίας(προς αυτή την κατεύθυνση και η κουστωδία 100 Ελλήνων επιχειρηματιών που συνοδεύει τον Σαμαρά), οι Τούρκοι δείχνουν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν οριστικά την κατάσταση αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των κοιτασμάτων του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στη τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών στο Κατάρ, ο Ερντογάν είχε θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα και φυσικά το ζήτημα που «καίει» την Άγκυρα, το νόμο για το διορισμό των μουφτήδων στη Θράκη. Οι μέχρι τούδε σπασμωδικές και δειλές αντιδράσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Αναμένεται να διαπιστωθεί, κατά πόσο οι πιθανές τουρκικές «επενδύσεις» σε τομείς στρατηγικής σημασίας εντός της ελληνικής επικράτειας θα παρουσιαστούν ως επιτυχία μιας ελληνικής(κατ’ επίφαση) κυβερνήσεως που δε διστάζει να ξεπουλήσει τα πάντα.