Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα ευθύνονται για τα σκάνδαλα, λέει το 99% των πολιτών

Στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αποδίδει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία τις ευθύνες για τα οικονομικά σκάνδαλα ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία της θεώρει ότι τα σκάνδαλα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση. 
Αυτή είναι η απάντηση σχεδόν όλων ... 
 
 
όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.
Όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση οι πολιτικοί ευθύνονται κατά 99%, το κράτος κατά 89%, οι επιχειρηματίες κατά 88% και οι τράπεζες κατά 86%. Ακολουθούν τα Μέσα Ενημέρωσης με ποσοστό 84%, οι ξένες επιχειρήσεις με 62% και τέλος οι ίδιοι οι πολίτες με 35%.
Σε ότι αφορά την παρουσίαση των σκανδάλων από τα Μέσα Ενημέρωσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθούν τα γεγονότα και έχουν πειστεί ότι αυτά δεν παρουσιάζουν αντικειμενικά την κατάσταση, αφού ποσοστό 65% δεν πιστεύει καθόλου σε αυτή την αντικειμενικότητα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν (96%) τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης.
Η σημαντικότερη υπόθεση των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι αυτή της λίστας Λαγκάρντ με ποσοστό 54,5%, ακολουθεί η υπόθεση του Βατοπεδίου με 47,7% και έπεται το σκάνδαλο της Siemens με 46%. Σχετικά υψηλά ταξινομούνται από τους πολίτες, άλλωστε, και οι υποθέσεις στρατιωτικών εξοπλισμών (27,4%), Χρηματιστηρίου (13,2%) και ΕΛ.ΣΤΑΤ. (9,2%).
Οι υπόλοιπες υποθέσεις δεν αξιολογούνται από τους πολίτες ως ιδιαίτερα σημαντικές για τον τόπο, παρά τη δημοσιότητα και τα πρωτοσέλιδα που είχαν αφιερωθεί σε αυτές τα προηγούμενα χρόνια, ένα εύρημα που φαίνεται να συνάδει με τη γνώμη των ερωτηθέντων για τα ΜΜΕ ως συμμέτοχα στα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας.




kostasxan.blogspot.com