Πρόκληση! 22,5 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση των συμβόλων της τουρκικής κατοχής από το Ελληνικό κράτος!


Στη μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και της στέρησης, λεφτά υπάρχουν για ανακαίνιση οθωμανικών μνημείων! Αυτό προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα ...



«Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Η Μενδώνη επεσήμανε ότι “Το ΕΣΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή όχι απλά την ατμομηχανή του Πολιτισμού, αλλά τον κύριο οικονομικό πόρο που κρατά ενεργό τον Τομέα στις συνθήκες της κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής”. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως όταν τα έργα, όπως είναι η ανακαίνιση και η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκατάσταση και η λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ο Μητροπολιτικός Ναός, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, το Ακροπόλ, το Μέγαρο Λοβέρδου – Τσίλερ, θα ολοκληρωθούν, η χώρα μας θα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Οθωμανικά μνημεία

Πέραν των άλλων όμως από την ομιλία της κας Μενδώνη προέκυψε πως ένας πακτωλός χρημάτων της τάξης των 25,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης πάνε για την αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων. “Ενδεικτικά αναφέρω ότι με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκ. ευρώ. Σήμερα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, την Θράκη, την Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.” είπε η Γενική Γραμματέας.