"Nα οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες, να επανοικειοποιηθούμε το Δρόμο και τις γειτονιές, να ληστέψουμε το χρήμα και να καταλάβουμε τα κτίρια"- Από το κείμενο της προκύρηξης των αναρχοαριστερών που ανέλαβαν την ευθύνη για την βόμβα στο Mall

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία. Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων" ανέλαβε με προκήρυξη της την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall το πρωί της Κυριακής.
Στην κορυφή του κειμένου υπάρχει ένα ...



μαύρο αστέρι, ενώ πίσω από το κείμενο στην κάτω δεξιά πλευρά της κάθε σελίδας αχνοφαίνεται επίσης ένα αστέρι. Δεξιά και αριστερά από τα νούμερα της αρίθμησης των σελίδων οι συντάκτες της προκήρυξης έχουν τοποθετήσει δύο μαύρες σημαίες, ενώ στο τέλος της υπάρχει η υπογραφή: "Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία - Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων".
Στην 9σελιδο κείμενο της προκήρυξης η οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι στόχος της δεν ήταν οι πολίτες που εκείνη την ώρα βρίσκονται στους χώρους του εμπορικού κέντρου και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δε θέλαμε σε καμία περίπτωση να πάθει το παραμικρό κάποιος διερχόμενος τυχαίος άνθρωπος. Λογικές παράπλευρων απωλειών ή αντιλήψεις περί καθαγιασμού του σκοπού, εκφράζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης των κρατών και των εξουσιών, όχι των αναρχικών. Τις συκοφαντικές κατηγορίες τις επιστρέφουμε στους κρατικούς διαχειριστές και τη δημοσιογραφική μαφία, παρόλο που η βία τους κάθε άλλο παρά τυφλή είναι, αντίθετα είναι τόσο μαζική που καμία στατιστική ποτέ δεν θα μπορέσει να την ορίσει".

Περιγράφουν κομμάτια της επίθεσης

Οι τρομοκράτες περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησαν την επίθεση στο The Mall και τονίζουν ότι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό "μέσα στο ντουλαπάκι ενός διαφημιστικού περιπτέρου εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα πειραχτεί από κάποιον κατά λάθος".
"Δώσαμε αρκετό χρόνο για την εκκένωση του εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα οποιουδήποτε τύχαινε να βρεθεί εντός του", αναφέρουν στην προκήρυξη.
Οι ίδιοι τονίζουν πως επέλεξαν την Κυριακή επειδή κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος και η εκκένωση θα γινόταν γρηγορότερα και υπογραμμίζουν εκ νέου ότι είναι "πάγια αρχή" τους να μην τεθούν σε κίνδυνο ποτέ ανθρώπινες ζωές.
Συνεχίζοντας την περιγραφή της επίθεσης αποκαλύπτουν ότι τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν ήταν τέσσερα. Τα δύο ήταν γνωστά και πρόκειται για αυτά στο zougla.gr και την "Ελευθεροτυπία". Οι τρομοκράτες όμως ισχυρίζονται πως τηλεφώνησαν επίσης στην υπηρεσία ασφαλείας του Mall και στην εφημερίδα "Ποντίκι", σημειώνοντας μάλιστα πως ο εκεί υπάλληλος αντιμετώπισε το τηλεφώνημα ως φάρσα.
Επίσης αναφέρουν πως τα τηλεφωνήματα έγιναν από συνεργό τους ο οποίος βρισκόταν σε "ανοιχτή επικοινωνία" με την ομάδα κρούσης και υπογραμμίζουν: "Τη στιγμή που ειδοποιήθηκε η αστυνομία οι σύντροφοι που έκαναν την τοποθέτηση παρέμεναν ακόμα εκεί, ώστε να μην αφήσουμε ούτε λεπτό εκτεθειμένο τον εκρηκτικό μηχανισμό".

Μήνυμα προς άλλες ομάδες

Οι τρομοκράτες επιλέγουν να ανοίξουν διάλογο και με άλλες ομάδες βίας καθώς αναφέρουν: "Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πρόταγμα, ένα παράδειγμα. Το να προβούν κάποιοι σύντροφοι στο μέλλον σε αντίστοιχη ενέργεια χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (διαφορετικά σε κάθε περίπτωση) θα ήταν εκτός από δική τους εγκληματική αμέλεια και δική μας ευθύνη".
Ωστόσο φαίνεται πως προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές το γεγονός ότι δηλώνουν "ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κριτική" καθώς την θεωρούν "ένα εργαλείο διαλεκτικής και εξέλιξης μεταξύ των επαναστατών", ενώ κάνουν ανοιχτά λόγο για ένοπλο αγώνα αναφέροντας: "Να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσίες, να οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες, να επανοικειοποιηθούμε το Δρόμο και τις γειτονιές, να ληστέψουμε το χρήμα και να καταλάβουμε τα κτίρια".
Η τελευταία αυτή αναφορά δεν αποκλείεται σύμφωνα με επιτελείς της ΕΛΑΣ να αποτελεί και προάγγελο χτυπήματος με Καλάσνικοφ.

Στο στόχαστρο

Στην προκήρυξη η οργάνωση καταφέρεται και εναντίον των αστυνομικών κάνοντας λόγο για "στρατιές αστυνομικών σκυλιών που σαρώνουν τους δρόμους" και προαναγγέλλοντας πιθανότατα νέες επιθέσεις αναφέρει: "Χτυπάνε τις γειτονιές των μεταναστών και τις εξέγερσης; Θέλουν λεηλατημένους τόπους; Χτυπάμε τους μηχανισμούς τους. Και δυναμώνουμε όλους τους αγώνες ενάντια στην εξουσία. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη γενική εισβολή των κατοχικών ταγμάτων στους κατηλειμμένους αυτοοργανωμένους χώρους, που επιχειρήθηκε μέσα στις γιορτές".
Η οργάνωση επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους χτύπησε το εμπορικό κέντρο αναφέροντας: "Η επίθεσή μας στο Mall είναι και ένα πλήγμα στην κυριαρχία της νόρμας, ένα πλήγμα στην αστυνομική εποπτεία και στις απαγορεύσεις, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα των επαναστατημένων ανθρώπων είναι ισχυρότερη από τα συστήματα ελέγχου".

Αποστάσεις από την πολιτική

Οι τρομοκράτες ξεκαθαρίζουν ότι δεν παίζουν "στημένα πολιτικά παιχνίδια" και προσθέτουν: "Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, ότι μας υποκινούν εξωγήινοι, μυστικές υπηρεσίες, ο ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε αναρχικοί, αντικρατιστές και εχθροί της δημοκρατίας".
Στο τέλος της προκήρυξης αναφέρονται σε κατηγορούμενους αλλά και για καταδικασθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο όπως τονίζουν να τους στείλουν την αλληλεγγύη τους.