Έκλεψαν την προτομή του Συνταγματάρχη Δαβάκη


Μορφή επιδημίας έχει πάρει η κλοπή προτομών Ηρώων. Μόλις ενάμισης μήνας έχει περάσει από τότε που γράφαμε για την κλοπή της προτομής του Ήρωα Κώστα Ηλιάκη. ...
 


Τώρα η δυσάρεστη είδηση έρχεται από την γενέτειρα του Συνταγματάρχη Κων/ νου Δαβάκη στο Τ.Δ. Κούνου της Ανατολικής Μάνης. Άγνωστοι αφαίρεσαν την μπρούτζινη προτομή του Ήρωα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Αυτές είναι οι συνέπειες του συστηματικού αφελληνισμού της Παιδείας και της σταδιακής αφαίρεσης της Εθνικής μας Μνήμης από τα σχολεία και το κράτος. Γι’ αυτό και τέτοια μνημεία μένουν αφύλακτα, γι’ αυτό τέτοιου είδους μνημεία γίνονται στόχος από ανθρώπους που είτε θέλουν να τα βεβηλώσουν, είτε να τα πουλήσουν.
Ο Κων/νος Δαβάκης ήταν Έλλην Αξιωματικός, ο οποίος έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αντιμετώπισε από τις πρώτες μέρες του αγώνα την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια και κατάφερε στις δυνάμεις των Ιταλών την πρώτη ήττα του πολέμου. Σε αυτή την μάχη τραυματίστηκε στο στήθος και παρά τις παραινέσεις των αξιωματικών που θέλαν να τον περιποιηθούν, τους διέταξε να τον αφήσουν και να πάρουν θέσεις για μάχη. Τελικώς πέθανε εν πλω όντας αιχμάλωτος των Ιταλών και προς μεταφορά στην Ιταλία τον Ιανουάριο του 1942.