Υπάρχουν ακόμη τύποι που ζητούν κι άλλους φόρους;

Ενώ όλη η Ελλάδα έχει παγώσει από την φοροεπιδρομή κάποιοι ζητούν και άλλους φόρους. 
Καθηγητάδες μου αφήστε λίγο τα βιβλία και τα οικονομικά μοντέλα στον υπολογιστή και βγείτε μια βόλτα στην ανύπαρκτη αγορά να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει.
Μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και της περαιτέρω μείωσης σπατάλης και κακοδιαχείρισης θα πρέπει να εξευρεθούν μόνιμοι και σταθεροί πόροι για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς που συμμετείχαν ... 
 
 
στο συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί το μεγαλύτερο ταμείο υγείας της χώρας, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του 8ου πανελλήνιου συνεδρίου για τα οικονομικά της υγείας της ΕΣΔΥ.
Με την ανεργία να προσεγγίζει το 26% και τις ασφαλιστικές εισφορές να καταγράφουν ραγδαία μείωση, το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ διογκώνεται με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσες λύσεις για την κάλυψή του. Μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 100 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, για κάλυψη δαπανών του 2012.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο αναζητούνται από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας «βέλτιστες και βιώσιμες λύσεις στον περιορισμό των δαπανών, με διατήρηση παράλληλα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών παραμένει η συνέχιση της προσπάθειας για εξορθολογισμό στα κόστη στον τομέα της υγείας που όπως ανέφερε «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπατάλης, κακοδιαχείρισης, ανυπαρξίας δημόσιου ελέγχου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών υγείας και την παραγωγή συνεχών ελλειμμάτων στα νοσοκομεία και τους ασφαλιστικούς φορείς».
Όπως, σημειώθηκε στο συνέδριο της ΕΣΔΥ, για τα Οικονομικά της Υγείας που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η διεθνής πρακτική επιβάλλει πόρους που δε θα διακρίνονται από μεταβλητότητα.
Ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς οι
ασθενείς αναβάλλουν ή και ματαιώνουν αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, είτε γιατί δεν έχουν χρήματα είτε γιατί δεν τους «περισσεύουν».
Ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης, απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς τις προτάσεις για επιβολή ειδικού τέλους σε καταναλωτικά προϊόντα με στόχο της χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας ότι η επιβολή τους αποτελεί «εξαιρετικά περίπλοκο, αμφιλεγόμενο και με αβέβαιο αποτέλεσμα εγχείρημα».
Όπως εξήγησε, οι ανθρώπινες συνήθειες επηρεάζονται από σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά, οικογενειακά και επαγγελματικά δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε «ανάλογες αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι τα προσδοκώμενα έσοδα κατακρημνιστήκαν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δανία η οποία κατήργησε τον ειδικό φόρο στη ζάχαρη που είχε επιβάλει καθώς παρατηρήθηκε ότι το καταναλωτικό κοινό συνέχισε να τα προτιμά αγοράζοντάς τα φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Α. Βοζίκης, υποστήριξε πως μια αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ στα τσιγάρα θα απέφερε 1,2 δις ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα το χρόνο, ενώ θα μείωνε κατά 380 χιλιάδες τον αριθμό των καπνιστών και κατά 192 χιλιάδες τους ετήσιους θανάτους από το κάπνισμα .
Υπενθυμίζεται ότι με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της ΕΣΔΥ, προέκυψε ότι η επιβολή των 2 ευρώ στα τσιγάρα βρίσκει σύμφωνα τα 2/3 των καπνιστών, αρκεί τα χρήματα αυτά να αποδίδονται στις υπηρεσίες υγείας .
Υπέρ της επιβολής «ειδικού φόρου» σε αλκοόλ, καπνό , αναψυκτικά και τρόφιμα με αλάτι και λιπαρά τάχθηκε και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης. Όπως υποστήριξε «Η 'ειδική' φορολογία σε προϊόντα με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση επιφέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως μείωση της ζήτησης».
Αμφότεροι πάντως τόνισαν ότι η αύξηση του φόρου ή η επιβολή νέου ειδικού τέλους δεν μπορεί να αποτελεί μια αποσπασματική κίνηση αλλά να συμπεριλαμβάνεται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που να αντιμετωπίζει και τα απότοκα, όπως η αύξηση του λαθρεμπορίου
 
 
euro2day.gr