Νέα θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού η δόση των τοκογλύφων


30 δισ. ευρώ διαγράψαμε και 49,2 δισ. ευρώ δανειστήκαμε
Είναι πράγματι αλλεπάλληλες οι "επιτυχίες" των συγκυβερνήσεών μας στο οικονομικό πεδίο ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν απελπισμένα να μας πείσουν τα παπαγαλάκια της διαπλοκής. Μετά κόπων και βασάνων διαγράψαμε 30 δισ. ευρώ δανείων, επαναγοράζοντάς τα σε μια μέση τιμή 33,5 % ενώ αν το είχαμε πράξει οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο θα πληρώναμε μεταξύ 11-18%. Επιτυχία πρώτη λοιπόν για τον κ. Στουρνάρα...




Επιτυχία δεύτερη, η έγκριση της εκταμίευσης της νέας μέγα δόσης συνολικού ποσού 49,2 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ότι διαγράψαμε όχι μόνο το ξαναδανειστήκαμε αλλά μάλιστα βρισκόμαστε και με 19,2 δισ. ευρώ παραπάνω χρέος από ότι είχαμε πριν την επαναγορά!
Επιτυχία τρίτη. Από τα 34,4 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν εντός του 2012, κατά απόλυτη προτεραιότητα θα δοθούν 16 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την πρώτη δόση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Από το υπόλοιπα χρήματα 11,3 δισ. ευρώ θα πάνε στην ολοκληρωθείσα επαναγορά των ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, ενώ 7,1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κάλυψη των υπαρχόντων πρωτογενών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Ότι και εφόσον περισσέψει από αυτά τα 7 δισ. θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μέρους των 10 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις. Και πάλι απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων και άλλων μεγαλοπρομηθευτών του δημοσίου.
Από το σύνολο των 14,8 δισ. ευρώ που θα μας δοθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους τα 7,2 δισ. ευρώ θα πάνε κατά προτεραιότητα στις τράπεζες για την δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης τους. Από τα υπόλοιπα χρήματα, τα 2 δισ. ευρώ της δόσης του Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των νέων (πρωτοχρονιάτικων) πρωτογενών ελλειμμάτων του δημοσίου προϋπολογισμού. Ότι και εφόσον περισσέψει θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη και των νέων πρωτογενών ελλειμμάτων του δημοσίου. Ότι και εφόσον περισσέψει θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών. Τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη πρωτογενών ελλειμμάτων του δημοσίου. Ότι και εφόσον περισσέψει θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά για να καταλάβει κανείς ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει να σκάβει τον λάκκο των χρεών της Ελλάδος όλο και βαθύτερα. Από τα 49,2 δισ. ευρώ των νέων δανείων στην καλύτερη περίπτωση ένα ελάχιστο ποσοστό θα βρει τον δρόμο προς την πραγματική οικονομία. Και να μην περιμένει ο Ελληνικός Λαός (παρότι του λένε) ότι κάποια από τα δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων θα αφιερωθούν στην πραγματική οικονομία. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν εξολοκλήρου  για την κάλυψη των υποχρεώσεών των εγχώριων τραπεζών προς τους προς ξένους δανειστές τους (μιας και οι τραπεζίτες είναι καταχρεωμένοι).
Παράλληλα, ούτε πρωτογενές πλεόνασμα διαφαίνεται στον ορίζοντα μιας και από ότι βλέπουμε τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό συνεχίζονται ακάθεκτα, ενώ και τα όποια χρήματα αφιερωθούν στην κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου σαφέστατα και δεν επαρκούν για την κάλυψη όλου του οφειλόμενου ποσού (παράλληλα και τα όποια ποσά εξοφληθούν θα αφορούν κατά προτεραιότητα τιμολόγια μεγάλων συμφερόντων). Οπότε τι και πού ακριβώς επιτύχατε πάλι κ. Στουρνάρα; Εσείς ο οποίος είστε υπεράνω ακόμα και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, επιβάλλοντας την είσπραξη του χαρατσιού από την ΔΕΗ παρότι αυτό κρίθηκε παράνομο;

Οικονομικός Παρατηρητής