Ξαναπροκαλεί ο Μπερίσα


H αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη μια απόφαση για τη χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας, σε όσους θα επενδύσουν 200 χιλιάδες δολάρια στην χώρα αναφέρει η ιστοσελίδα aftonomi.gr. ...


 

«Η υπηκοότητα θα έχει οικονομικά κριτήρια και θα δοθεί σε όσους επενδύουν 200 χιλιάδες δολάρια στην χώρα, και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από την εφορία. Κάτι τέτοιο έχουν κάνει και χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο καθώς και άλλες ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Μπερίσα τονίζοντας πως η απόφαση αυτή δεν έχει πολιτική σκοπιμότητα καθώς θα τεθεί σε ισχύ μετά τις εκλογές. Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Μπερίσα ξεκαθάρισε ότι εξαιρούνται  του νόμου «περιπτώσεις όπου προσβάλλεται η ασφάλεια και η άμυνα της Δημοκρατίας της Αλβανίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο όρος δεν θα ισχύει για τους «φυσικούς Αλβανούς», και αυτό θα γίνει μέσω μιας ειδικής απόφασης. «Διότι έτσι θα φαίνεται πως πουλάμε στους αλβανούς την υπηκοότητα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, επειδή αυτοί έχουν την φυσική αλβανική υπηκοότητα», συνέχισε ο Μπερίσα. Εστιάζοντας τη συζήτηση στα όσα έχουν ειπωθεί για τις εθνικιστικές του δηλώσεις, ο Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις.
«Αυτό το πράγμα έχει καταστεί σαφές, και το έχω πει κατ' επανάληψη ότι ο επανασχεδιασμός των συνόρων αυτή την στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον των Αλβανών. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το έθνος είναι μοιρασμένο σε 5 χώρες και αυτός που αγνοεί το γεγονός αυτό δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Καλώ τους γείτονές να κατανοήσουν, προς το συμφέρον τους, και να ξεπεράσουν τις διασπάσεις που επιβλήθηκαν με τον πιο άδικο τρόπο στους Αλβανούς έναν αιώνα πριν», κατέληξε ο Μπερίσα.
Οι δηλώσεις αυτές του Μπερίσα είναι εντελώς διφορούμενες καθώς η επόμενη πρόταση αναιρεί την προηγούμενη. Από την μια δηλώνει πως «η Αλβανία είναι μια χώρα που δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις» και από την άλλη τονίζει πως «ο επανασχεδιασμός των συνόρων αυτή την στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον των Αλβανών», ενώ ταυτόχρονα καλεί τους γείτονες να  




defencenet.gr