Ο Άκης εκβιάζει Σημίτη και έξι υπουργούς

http://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2012/07/papa.jpg
Αίτημα στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προκειμένου να κληθούν να εξεταστούν όλα τα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, τα οποία την περίοδο 1998-1999 μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, κατέθεσε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του.
Επίσης, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας ζητά να εξεταστούν ως μάρτυρες και αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της ίδιας περιόδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός...
«δείχνει» και προς άλλες πολιτικές πλάτες για την υπόθεση της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ίδιο αίτημα έχει υποβάλει τέσσερις φορές στο παρελθόν.

Εκτός από τον κ. Σημίτη, το αίτημα του πρώην υπουργού αφορά τους Αλέκο Παπαδόπουλο, Θεόδωρο Πάγκαλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Λαλιώτη και Γιώργο Ρωμαίο που είχαν συνυπογράψει. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος εκβιάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πρώην συναδέλφους του, στέλνοντας το μήνυμα «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».


Ενδεικτικό του πόσο επιμένει ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε αυτό το ζήτημα είναι ότι στην ανακοίνωση των συνηγόρων του αυτή η αίτηση χαρακτηρίζεται «επείγουσα». Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της νομικής ομάδας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του, «η εξέταση των εν λόγω προσώπων κρίνεται στην παρούσα φάση τής εν εξελίξει ευρισκομένης τακτικής ανακρίσεως εντελώς απαραίτητη. Και τούτο γιατί έτσι η διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου ουσιαστικοποιείται πλήρως, αφού τα ως άνω πρόσωπα μετείχαν ή προετοίμασαν (σ)τη λήψη των υπό εξέταση ομοφώνων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Διευκρινίζεται ότι το ΚΥΣΕΑ με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του ενέκρινε την αγορά των υποβρυχίων. Είχε προηγηθεί η κατά νόμο αναγκαία υπηρεσιακή και ιεραρχική προετοιμασία από το Πολεμικό Ναυτικό (αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια) και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της προτάσεως του Σ.ΑΜ. με τον ΥΕΘΑ κ. Α. Τσοχατζόπουλο προς το ΚΥΣΕΑ».


Η πλευρά του κατηγορούμενου πρώην υπουργού θεωρεί ότι χωρίς την ενδελεχή και σε βάθος διερεύνηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ ο δικαστικός έλεγχος καθίσταται ελλιπής, αφού δεν θα υπήρχε σύνδεση με την αφετηρία της όλης υπόθεσης. Τονίζει δε ότι η περαίωση της ανάκρισης χωρίς την εξέταση των προτεινόμενων προσώπων είναι «λογικά και νομικά» αδύνατη.


Επισημαίνεται ότι αυτό το αίτημα έχει υποβληθεί επίσημα από την πλευρά του πρώην υπουργού τρεις φορές (στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, στην προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατά την απολογία του). Στο τέλος της ανακοίνωσης, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού εκφράζουν την «απόλυτη πίστη» τους στη Δικαιοσύνη. Τις ερχόμενες ημέρες ο ανακριτής θα αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει ή όχι το επίμονο αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση που ερευνά τώρα αφορά τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η δικογραφία, θα αρχίζει να μελετά την υπόθεση των υποβρυχίων αλλά και αυτήν των TOR-M1 για την οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο αίτημα του προφυλακισμένου πρώην υπουργού.

 

Βάσω Παλαιού
Εφημερίδα Δημοκρατία