Παπαχελάς: Μην κάνετε τους νταήδες στην τρόϊκα γιατί θα πάρετε νέα μέτρα και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Χρυσή Αυγή

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τους μνημονιακούς της συγκυβέρνησης να βάζουν «κόκκινες γραμμές», σε νέα μέτρα, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.τ.λ. Βέβαια, ο Τόμσεν, της τρόικα, τους το είπε καθαρά: «μη λέτε πως δε θα πάρετε νέα μέτρα, γιατί θα πάρετε». Αλλά αυτοί δεν ...

έδωσαν σημασία και συνεχίζουν το βιολί τους, για λαϊκή κατανάλωση.
Ο Παπαχελάς, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καθεστωτικός δημοσιογράφος, ο οποίος έχει και τις πιο καλές επαφές στο εξωτερικό. Τους επαναλαμβάνει, λοιπόν, με άρθρο του στην Καθημερινή όσα είπε ο Τόμσεν (με δικά του λόγια) και επιπλέον τους προειδοποιεί ότι όταν θα ληφθούν τα νέα μέτρα (αυτά που «δεν περνάνε») και ξευτιλιστούν γιατί επέμεναν στο αντίθετο, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Χρυσή Αυγή. Ιδού το άρθρο-προειδοποίηση:
«Όλα άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε ο πολιτικός «χορός» να επαναλαμβάνει μονότονα ότι «δεν περνάνε άλλα μέτρα». Όταν αυτό το λέει ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος ή ο υπουργός Οικονομικών ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει. Γνωρίζουν ποιες είναι οι δεσμεύσεις της χώρας με βάση τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα και ποια είναι τα διάφορα σενάρια συμφωνιών τα οποία θα μπορούσαν, έστω και οριακά, να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές μας. Αυτό που έχουν όμως οι ίδιοι σαν το «τέλος του παιχνιδιού» δεν είναι απαραίτητα κτήμα του μέσου βουλευτή, του μέσου σχολιαστή και βεβαίως του μέσου πολίτη. Ο βουλευτής πιάνεται από το «όχι άλλα μέτρα» και τη γενική ρητορεία εναντίον της τρόικας και το πάει πολύ πιο πέρα στις κουβέντες που κάνει στο καφενείο ή στις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει. Με άλλα λόγια, εκτίθεται και αυτοδεσμεύεται ή αυτοπαγιδεύεται σε πολύ πιο ακραίες θέσεις από εκείνες που είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες και έχοντες την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση. Έτσι φτάνουμε στο σημείο όπου γίνεται η διαπίστωση ότι δεν περνάει απολύτως τίποτα από αυτήν τη Βουλή, ούτε καν πράγματα που έχουν να κάνουν με ήδη ψηφισθέντα μέτρα. Αυτή η εικόνα ενισχύει, από μια άποψη, τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Από την άλλη έχει βάλει την κυβέρνηση στη γωνία, περιορίζοντας ασφυκτικά κάθε περιθώριο χειρισμού ή συμβιβασμού. Θα χρειασθεί να ξοδέψουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο οι κυβερνώντες για να πείσουν τους βουλευτές και την κοινή γνώμη, προκειμένου να αποδεχθούν ακόμη και τον πλέον εύπεπτο και λογικό συμβιβασμό για να γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα.
Έχουμε ξαναζήσει πρόσφατα τα αποτελέσματα απότομων στροφών, όπως για παράδειγμα στο τι συνέβη στη Ν.Δ. μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου και το δεύτερο Μνημόνιο. Βουλευτές και οπαδοί της Ν.Δ. δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη στροφή της ηγεσίας τους και φτάσαμε σε ένα σχίσμα που ενίσχυσε τον κ. Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή»….