Ένα από τα τελευταία μυστικά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: Ο γιός του Στάλιν είχε παραδοθεί στους Γερμανούς το 1941

 
Ένα από τα τελευταία μυστικά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει αποκαλυφθεί: Ο γιος του δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, Γιάκοφ, παραδόθηκε στις Γερμανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της εισβολής του 1941. ...


Σύμφωνα με το κόμμα του Στάλιν - και μέχρι σήμερα - ο Γιάκοφ συνελήφθη και προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για Γερμανούς κρατουμένους.
Νέα στοιχεία του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας δείχνουν ότι ο ίδιος ο Γιάκοφ απογοητεύθηκε από τα γεγονότα και παραδόθηκε. Στις πρώτες βδομάδες της εισβολής είδε 1, 3 εκατομμύρια άνδρες του Κόκκινου Στρατού να συλλαμβάνονται ή να πεθαίνουν.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel που έχει πρόσβαση στα αρχεία γράφει όλη την ιστορία του Γιακοφ - γνωστού και ως Γιασα - στην τελευταία του έκδοση.

Σύμφωνα με το περιοδικό και με τα στοιχεία του αρχείου στο Υπουργείο Άμυνας ο Στάλιν αποκήρυξε τον γιο του μετά από μια διαφωνία που είχαν για κάποια φίλη του. Σε επιστολή στην μητέρα του Γιάσα ο Στάλιν γράφει - "Πες στον Γιάσα ότι συμπεριφέρθηκε σαν κακοποιός και είναι κάποιος με τον οποίο πλέον δεν έχω κανένα κοινό και με τον οποίο δεν θέλω να έχω καμία σχέση. Ας ζήσει όπου και με όποιον θέλει! "

Ο Γιάκοφ εντάχθηκε εθελοντικά στον στρατό το 1937, έγινε υπολοχαγός το 1940 και διοικητής του 14ου συντάγματος Howitzer τη στιγμή που ο Χίτλερ εξαπέλυσε τρία εκατομμύρια άνδρες στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στις 22 Ιουνίου 1941.

Οι Σοβιετικές Δυνάμεις διαπίστωσαν ότι ο Γιάκοφ είχε εξαφανιστεί όταν θέλησαν να του δώσουν μετάλλιο ανδρείας.

Κατά την διάρκεια της έρευνας των δυνάμεων του Στάλιν ένας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που είχε καταφέρει να ξεφύγει είχε δηλώσει ότι αυτός και ο σύντροφος του - ο Γιακοφ - έθαψαν τα χαρτιά τους και άλλαξαν ρούχα. Φτάνοντας στην όχθη της λίμνης ο Γιακοφ - σύμφωνα με τον στρατιώτη - δεν συνέχισε και φέρεται να είπε ότι ήθελε να ξεκουραστεί.
Το επεισόδιο δείχνει ότι ο Γιάκοφ μάλλον τέθηκε υπό κράτηση και ήταν αιχμάλωτος των Γερμανών με γνώση του Στάλιν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί το αρχείο που αποκαλύπτει τώρα το περιοδικό Spiegel ήταν σφραγισμένο τόσα χρόνια.

Στα μάτια του Στάλιν "η αιχμαλωσία από τους Ναζί ήταν προδοσία προς τον Ρώσικο λαό". Ο Στάλιν ποτέ δεν είπε στον ρωσικό λαό - 27 εκατομμύρια εκ των οποίων θα πέθαιναν πολεμώντας - ότι ο γιος του συνελήφθη. Μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι που επέστρεψαν στη Ρωσία αφού βγήκαν από τις φυλακές, μπήκαν κατευθείαν σε φυλακές στην Σιβηρία όπου και παρέμειναν για 25 χρόνια - ως τιμωρία για το "έγκλημα" τους.

Στο συγκεκριμένο αρχείο βρίσκονται και δηλώσεις του Γιάκοφ ο οποίος φέρεται να δείχνει περιφρόνηση προς τον Κόκκινο Στρατό και να ισχυρίζεται ότι ήταν απροετοίμαστοι και ανοργάνωτοι.

Σύμφωνα με στοιχεία από μια συνομιλία που είχε ο Στάλιν με τον Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ, κατά την διάρκεια του πολέμου, ο Στάλιν είχε δηλώσει ότι: "Ο Γιάκοφ δεν θα ξεφύγει.. Οι φασίστες θα τον πυροβολήσουν"

Αυτό τελικά έγινε τον Απρίλιο του 1943 όταν ο Γιάκοφ πρόσπαθησε να δραπετέυσει από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης βόρεια του Βερολίνου.


"ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ"