Οικονομικός κι εργασιακός Μεσαίωνας


Γράφει ο οικονομολόγος Παναγιώτης Παγκάκης
Το πόκερ της "επαναδιαπραγμάτευσης", τελικά, έγινε ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο της εποχής των Μνημονίων. 
Η Γερμανία η μόνη υπόσχεση που δίνει, είναι περισσότερα μέτρα με μεγαλύτερη φτώχια, για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς,ο καιρός που ως Ελλάδα μπορούσαμε να τραβήξουμε "κόκκινες γραμμές" έστω και σαν απειλή δεν υλοποιήθηκε. 
Όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας βιώνει πλέον την οικονομική ασφυξία στον οικογενειακό προυπολογισμό του και αδυνατεί να φανταστεί κάτι χειρότερο από αυτό που ζει.
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κανονικό προτεκτοράτο των δανειστών και  ο Εθνικός ευτελισμός είναι πλέον καθημερινός.
Κατάφεραν οι δόλιοι δανειστές, με τους εθελόδουλους πολιτικούς της...
 




μεταπολίτευσης να λεηλατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων, τα νοσοκομεία για να κάνουν το PSI "κούρεμα". 
Ζητωκραυγάζαν ότι θα μειωθεί κατά 106 δισ. ευρώ το χρέος και πανηγύριζαν στα κανάλια προπαγανδιστικά οι ξευτίλες της πολιτικής πως έτσι θα δοθεί ανάσα λόγω των λιγότερων τόκων που θα προέκυπταν απο το "κούρεμα".
Τα στοιχεία του προυπολογισμού είναι αποκαλυπτικά και εξηγούμαι: Για την συμμετοχή στο PSI δώσαμε 30 δισ. ζεστό μετρητό, 35 δισ. για επαναγορά ομολόγων, 6 δισ. για τόκους, 23 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και με την νέα δόση άλλα 25 για τις Τράπεζες.
Αθροίζοντας τα ιλλιγιώδη αυτά ποσά, φτάνουμε αισίως στα 94 δισ. ευρώ, τα οποία με την συνέχεια της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών θα πάμε στα 119 δισ. περίπου, για να μας κόψουν λογιστικά 106 δισ. ευρώ.

Όλοι οι εργαζόμενοι Έλληνες που σε λίγο καιρό δεν θα έχουν κάν σύνταξη και μισθό, διότι λεηλατήθηκαν τα Ταμεία τους, θα έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά σχεδόν 0,4 %, όταν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι για το 2013 θα έχουμε ένα χρέος περίπου 183 %.
Λεηλατήθηκε μια χώρα ολόκληρη, με την διάλυση όλων των κοινωνικών της δομών, για ένα πενιχρό αποτέλεσμα και η ελληνική τρόικα σε συνεργασία με τα  πτωχευμένα ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως επίτευγμα. Η τρόικα έχει προτείνει επίσης την κατάργηση του πενθήμερου, την αύξηση των ημερών εργασίας στις έξι, κανένας περιορισμός στις εναλλαγές βάρδιας, δυνατότητα συμφωνίας στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια μέσα στην ημέρα, μείωση του κατώτατου μισθού, στο μισό οι αποζημείωσεις των υπαλληλων που απολύονται, αλλα μέσα σε όλα αυτά υπήρξαν και ευαίσθητοι, μιάς και ανέφεραν σε ψιλά γράμματα, ότι ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης θα πρέπει να είναι 11 ολόκληρες ώρες (δηλαδή εργασία μέχρι και ........13 ωρίτσες!). Καταφέρανε επίσης την Ελλάδα, να είναι μεταξύ όλων των Ευρωπαικών χωρών η ακριβότερη. Ενώ η χώρα διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, η εσωτερική υποτίμηση (μείωση του εργατικού κόστους ανα μονάδα παραγόμενου προιόντος), πλησιάζει στο τέλος του 2012 περίπου 25 %.
Οι καταναλωτές, έχουν χάσει πλέον το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης και ο κόσμος εξυπηρετεί επιλεκτικά τις βασικές του ανάγκες, και μάλιστα με ανώνυμα προιόντα. Παρότι έχουμε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί να έχουμε και μειώσεις τιμών, έχουμε αυξήσεις. Η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, η αύξηση του ΦΠΑ, η ανύπαρκτη Επιτροπή Ανταγωνισμού (5 σούπερ μάρκετ λυμαίνονται την αγορά) και η διαφθορά, έχουν δώσει ένα εκρηκτικό μίγμα με πρώτα θύματα τους ίδιους τους καταναλωτές, που θα καταλήξουν να πληρώνουν τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη με μισθούς Αφρικής. Με τα εισοδήματα να έχουν εξατμιστει και με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα μικρομεσαία στρώματα βρίσκονται στην δαγκάνα έτοιμα για λιώσιμο. Μισθωτοί,συνταξιούχοι, μικροεπιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δείχνουν σημάδια κόπωσης. Τα οφέλη απο την φοροδιαφυγή ορισμένων στρωμάτων, έχουν επενδυθεί κυρίως σε ακίνητα  και ένα μικρό μέρος μετρητών είναι αποταμιευμένο. Ακόμα και αυτό το κομμάτι της φοροδιαφυγής, αργά και σταθερά , δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες φορολογικές του υποχρεώσεις πλέον.
Η ατμόσφαιρα "Οικονομικού θανάτου" που υπάρχει στην καθημερινότητα μας επιδεινώνει την κατάσταση. Αρκετοί αποφεύγουν να πληρώσουν, με σκοπό να διατηρήσουν λίγα μετρητά για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Και όσο η Ελλάδα μας εκλιπαρεί για λίγη οικονομική ανάσα ώστε να αποφύγει την ασφυξία, οι υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες έχουν στήριξη με πολύ πιο ήπιους όρους, χωρίς να καταστρέφουν την οικονομία τους και έχοντας αποφύγει τον άδικο διασυρμό που υπέστη η λατρεμένη μας Ελλάδα. Συναγωνιστές όσο η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει υπό αίρεση, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμμία σοβαρή παραγωγική επένδυση. Η δήθεν αναμονή της έκθεσης της τρόικα είναι ακόμα ένας απροσχημάτιστος εκβιασμός, ώστε να περάσουν εκβιαστικά τα νέα εξοντωτικά μετρα. Όσο για την επιμήκυνση, είναι σαν το τελευταίο γεύμα ενός θανατοποινίτη πριν την εκτέλεση του.
Να τονίσω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Γερμανίας με τις περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, μειώσεις μισθών, αύξησης ορίων συνταξιοδότησης κλπ έγινε σε περίοδο ανάπτυξης και όχι ύφεσης. Η Χρυσή Αυγή βλέπει το αδιέξοδο που έρχεται μετα το οικονομικό μας ξεπούλημα και καθημερινά δίνει τον αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,τους προδότες,που έφεραν ένα περήφανο και Ιστορικό Έθνος σε αυτήν την κατάντια. Σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, χρειαζόμαστε όλοι να δώσουμε τον ΑΓΩΝΑ,απέναντι σε ένα διεθφαρμένο σύστημα εξουσίας που χαροπαλεύει ακόμα και τώρα, να διατηρήσει τα προνόμια που απέκτησε με δόλιο τρόπο.
 
Παναγιώτης Παγκάκης, Οικονομολόγος