Οι Πακιστανοί γιόρτασαν εχθές την... «Ημέρα της αγάπης»

 
Έχουν παραλύσει οι χερσαίες μεταφορές και η οικονομική ζωή στο Πακιστάν εχθές, ημέρα που κηρύχθηκε επίσημη αργία τιτλοφορούμενη «Ημέρα αγάπης για τον προφήτη Μωάμεθ» προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την αντι-ισλαμική ταινία που έχει εξοργίσει τους μουσουλμάνους. 
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Πεσαβάρ, ενώ ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι χώρες της Δύσης για τις διπλωματικές τους αποστολές.
Πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα, μεταξύ τους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, κάλεσαν το λαό να καταδικάσει την «ιερόσυλη ταινία» απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων. 
Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν σε αρκετές πόλεις, όπως στο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Καράτσι, καθώς και στις πόλεις Πεσαβάρ και Κουέτα για λόγους ασφαλείας.
Στην Πεσαβάρ, διαδηλωτές έκαψαν έναν κινηματογράφο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία....
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ>>>>




 
 
«
Μια επίθεση στον Ιερό προφήτη είναι επίθεση στο 1,5 δισεκατομμύριο Μουσουλμάνων. Συνεπώς είναι κάτι απαράδεκτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ρ. Ασράφ, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες κ.α.
Μέτρα ασφαλείας
Οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλες διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών καθώς και σε κυβερνητικά κτίρια, μετά και από τα χθεσινά επεισόδια, όταν διαδηλωτές πετώντας πέτρες, προσπάθησαν να εισβάλλουν στην αμερικανική πρεσβεία. Η τελευταία προβάλλει σποτ σε πακιστανικά μέσα, στο οποίο εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, να εξηγούν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καμία ανάμειξη με την ταινία και να κάνουν έκκληση για ηρεμία.

Η Αυστραλία έκλεισε προσωρινά σήμερα τη διπλωματική της αποστολή στο Ισλαμαμπάντ για λόγους ασφαλείας. "Ζητούμε από τους Αυστραλούς να επανεξετάσουν την περίπτωση να ταξιδέψουν στο

Πακιστάν λόγω των φόβων για μια πολύ μεγάλη τρομοκρατική απειλή, απαγωγή, θρησκευτική βία και απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας. "Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Πακιστάν πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί", ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αμερικανικές και γαλλικές πρεσβείες στην Τζακάρτα έχουν κλείσει, ενώ ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται γύρω από τις διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ινδονησία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, ενόψει των διαδηλώσεων για την αντι-ισλαμική ταινία και τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα.
Χιλιάδες οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδηλώνουν επίσης στη βόρεια Νιγηρία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη και ανεκτικότητα.

"Καταδικάζουμε καθετί που υποκινεί στο θρησκευτικό μίσος, στην εχθρότητα και τη βία ...Αναγνωρίζουμε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του σεβασμού όλων των προφητών οποιασδήποτε θρησκείας", ανακοίνωσε η ΕΕ.