Το Bloomberg καρφώνει τον Σαμαρά: H Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας και νέα μέτρα


Ο Σαμαράς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προσπαθεί σε συνεργασία με τους μεγαλοκαναλάρχες να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τάζει ένα σωρό φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές υποσχέσεις που θα εφαρμοστούν ...
 
όπως λένε τον προσεχή Σεπτέμβρη. Όμως ξένα ΜΜΕ και οικονομολόγοι δείχνουν τις προθέσεις των τοκογλύφων κάνοντας λόγο για νέο πακέτο βοήθειας και νέα μέτρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας δεν έχει πείσει τους οικονομολόγους πως θα αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Έξι στους δέκα οικονομολόγους σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια από τα 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το 2010 από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται στα 12,6 δισ. ευρώ.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ράλι από τότε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να βγει δυο φορές φέτος στις αγορές αντλώντας συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα τριετούς και πενταετούς διάρκειας.
Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο χαμηλό του 5,59% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 44,21% τον Μάρτιο του 2012. Από τότε οι αποδόσεις έχουν κινηθεί υψηλότερα, καθώς η αθέτηση πληρωμών χρέους από δυο πορτογαλικές εταιρίες του ομίλου Espirito Santo προκάλεσαν ανησυχία στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα κατορθώνοντας να αναστρέψει τα δημοσιονομικά της. Οι περικοπές στις οποίες προχώρησε για να το πετύχει αυτό, βάθυναν την εξαετή κρίση που κόστισε στη χώρα το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και προκάλεσε λαϊκή αντίδραση στις διασώσεις. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η χώρα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης ή μέτρα λιτότητας.
Κάποιοι οικονομολόγοι δεν τον πιστεύουν. Το ποσοστό στην έρευνα του Bloomberg που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, ακριβώς πριν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές. Το δημοσιονομικό κενό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.