Ποιος ωφελείται; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα για την ευθύνη κατάρριψης του πολιτικού αεροσκάφους στην Ουκρανία


Στην ρωσόφωνη επαρχία Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μια επαρχία η οποία πολεμά εναντίον των πραξικοπηματιών του Κιέβου για την αυτοδιάθεση της, κατερρίφθη την Πέμπτη ένα πολιτικό αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών και 295 επιβάτες έχασαν την ζωή τους....


Η κατάρριψη του πολιτικού αεροσκάφους ως γεγονός, πέραν της ανθρωπιστικής του πλευράς, είναι πολύ σημαντικό διότι μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο έδαφος της Ουκρανίας και σε ένα εκτεταμένο πόλεμο μεταξύ νατοϊκών και ρωσικών δυνάμεων.
Οι πραξικοπηματίες του Κιέβου και ο πρόεδρος τους Ποροσένκο αμέσως μετά το συμβάν ενοχοποίησαν τους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Όμως το βασικό ερώτημα για την ευθύνη της κατάρριψης μας δίδει «όπερ έδει δείξαι» και την απάντηση για τους αυτουργούς αυτής της ενέργειας. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιός ωφελείται από την κατάρριψη ενός πολιτικού αεροσκάφους στην ρωσόφωνη Ανατολική Ουκρανία;
Τις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις των πραξικοπηματιών του Κιέβου μετά την διείσδυση τους στις ανατολικές ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας έχουν εγκλωβιστεί και περικυκλωθεί, έχοντας μεγάλες απώλειες, από τις δυνάμεις πολιτοφυλακής των εξεγερμένων ρωσόφωνων, ενώ παραλλήλως οι οικονομικές κυρώσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι υποτελείς τους εναντίον της Ρωσίας ως αντίποινα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας και την ενθάρρυνση για απόσχιση των ρωσόφωνων Ουκρανών αντιμετωπίζονται από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες με χλευασμό, αφού αυτές οι κυρώσεις θεωρούνται παντελώς αναποτελεσματικές και δίκοπες για τα ίδια οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι στρατιωτικές επιτυχίες των ρωσόφωνων και η αναποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων έχουν προξενήσει στους Αμερικανοσιωνιστές μεγάλη ανησυχία για την έκβαση των σχεδιασμών τους στην Ανατολική Ευρώπη.
Το αεροσκάφος που συνετρίβη, ένα υπερσύγχρονο Boeing 777, είναι βέβαιο ότι κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος. Να υπενθυμίσουμε παρενθετικά ότι πριν 10 χρόνια ουκρανικός πύραυλος είχε καταρρίψει ένα πολιτικό αεροσκάφος Tu-154 των αερογραμμών της Σιβηρίας από λάθος συντονισμό κατά την διάρκεια εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η τότε κατάρριψη του Tu-154 έχει μεγάλες ομοιότητες με την κατάρριψη του Boeing 777, μόνο που αυτή την φορά το συμβάν είναι μάλλον αποτέλεσμα σκόπιμης πρόκλησης, ήτοι προβοκάτσιας.
Ο αναλυτής Nick Larrinaga του έγκυρου Jane’s Defence πιστεύει ότι η πολιτοφυλακή των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας δεν έχει την ικανότητα και τα μέσα για να μπορέσει να καταρρίψει ένα αεροσκάφος που ίπταται σε ύψος 10 χλμ. Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι οι ρωσόφωνοι δεν διαθέτουν μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και οι έως τώρα επιτυχίες τους με τις καταρρίψεις ουκρανικών μαχητικών έχουν γίνει με αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εμβέλειας 3-4 χλμ. Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών κατερρίφθη όμως με πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, πιθανώς 9K37 Buk ή κάποιας νεώτερης εκδοχής του, που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και βέβαια οι ρωσικές, αφού κατασκευαστής αυτού του αντιαεροπορικού συστήματος είναι η Ρωσία από την δεκαετία του 1970.
Ένας άλλος αναλυτής, ο απόστρατος στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Kevin Ryan, του Belfer Center for Science and International Affairs  τονίζει ότι «είναι πολύ απίθανο οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους-αέρος Buk ακόμη και αν το είχαν στην διάθεση τους, για τον απλούστατο λόγο ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται μεγάλη εκπαίδευση και μεγάλος συντονισμός ώστε να καταρριφθεί ο στόχος». Σύμφωνα με τον Kevin Ryan αν το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο Buk τότε αυτό μπορεί να έγινε μόνο με την συμμετοχή πολύ έμπειρου και επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού.
Οι ρωσόφωνοι λοιπόν της Ανατολικής Ουκρανίας πέραν του ότι δεν έχουν στο οπλοστάσιο τους πυραύλους εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς, πέραν του ότι δεν έχουν την επαγγελματική εμπειρία να χρησιμοποιήσουν ένα τόσο εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα, δεν θα είχαν να ωφεληθούν  και οτιδήποτε από την κατάρριψη ενός πολιτικού αεροσκάφους.
Από την άλλη πλευρά η ΕΕ και οι Αμερικανοσιωνιστές χορηγοί της που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λογιστικοποιήσουν οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά το πραξικόπημα τους στο Κίεβο, δεδομένου ότι η Ανατολική Ουκρανία παραμένει εκτός επιρροής τους και η χώρα διαιρεμένη, με την κατάρριψη του αεροσκάφους και κατηγορώντας για αυτό τους ρωσόφωνους και την ίδια την Ρωσία εγκλωβίζουν την κοινή γνώμη και τους ηγέτες της ΕΕ για μια ανοικτή επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή, σε μια απέλπιδα τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν μια αναπόφευκτη ήττα και καταβαράθρωση των σχεδίων τους για ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γ. Λιναρδής