Τα οικονομικά χρέη του ΠΑΣΟΚ και ένα Ηθικό δίδαγμα


Η σε κάθε επίπεδο διάλυση του ΠΑΣΟΚ ως κομματικού φορέα έχει και μια άλλη διάσταση. Αφορά τα χρέη του ως κόμμα, τα οποία όμως μπορεί να γλυτώσει αν «κλείσει το μαγαζί» και πατώντας πάνω σε κάποιες συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις φεσώσει και πάλι, ως συνήθως, τον Ελληνικό Λαό. Τα απίστευτα ποσά που χρωστά το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, παρά τους προνομιακούς όρους με τους οποίους έχει λάβει αυτά τα δάνεια, είναι αδύνατον να τα αποπληρώσει.
Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ (όπως και η ΝΔ για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) είναι (και) οικονομικά χρεωκοπημένο, αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή ...
 
νομική επίπτωση εναντίον του. Παρά τον πακτωλό χρημάτων από τον κρατικό κορβανά και τα «μαύρα ταμεία» της Siemens το ΠΑΣΟΚ χρωστάει παντού. Με δεδομένο, όμως, το γεγονός ότι οι δανείστριες τράπεζες ήταν κρατικές, με μεγαλύτερο δανειοδότη την Αγροτική, είναι φανερό ότι η όλη ζημιά θα χρειαστεί, για μια ακόμη φορά, να πληρωθεί από το πορτοφόλι των Ελλήνων φορολογουμένων. Πώς θα γίνει αυτό;
Αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί (που θα διαλυθεί…) μετά την εκλογική συντριβή του Μαΐου και για «ιδεολογικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την παρωχημένη πολιτική αντίληψη που διέπει το κόμμα», όπως περίπου θα υποστηρίζουν, αποφασιστεί το κλείσιμο του μαγαζιού και η δημιουργία ενός νέου κομματικού εγχειρήματος τα δυσβάσταχτα χρέη του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο νέο φορέα, αλλά στους λογαριασμούς  των «κορόιδων» που έχουν την ιδιότητα του Έλληνα φορολογούμενου. Η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς ενδεικτική της ανήθικης νοοτροπίας της απατεωνιάς, της αρπαχτής, της αδιαφάνειας και της λαμογιάς που διέπει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.
Το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό, με την έννοια ότι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι χρηματορουφήχτρες που ρήμαξαν το κρατικά ταμεία για τα στενά συντηρητικά κομματικά και ατομικά τους συμφέροντα, αντί να λογοδοτούν για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος όχι μόνο συνεχίζουν να κυβερνούν, με την ένοχη συμμετοχή και συνεργασία του άλλου χρεωκοπημένου κόμματος της ΝΔ, αλλά πολύ περισσότερο παριστάνουν τους «τιμητές των πάντων» επιχειρώντας να ποινικοποιήσουν την έντιμη και νόμιμη πολιτική δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή προφανώς όχι μόνο «δεν μπήκε στο κόλπο», ροκανίζοντας το χρήμα των Ελλήνων, αλλά το επέστρεψε στον Ελληνικό Λαό. Αν, μάλιστα, προστεθεί και το γεγονός ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ως κλέφτες το ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε γιατί υπάρχει αυτό το μένος από τους εναπομείναντες στο πράσινο ναυάγιο του νυν αρχικαρεκλάρχη του (από)κόμματος. Έντρομοι από το σύνθημα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ «οι Εθνικιστές στη Βουλή, οι κλέφτες στην φυλακή», ο Ντούτσε του ΠΑΣΟΚ με την  αγαστή  συνεργασία των άλλων δυνάμεων του ψευδεπίγραφου «συνταγματικού τόξου», προσπαθεί να το αντιστρέψει με ανήθικες και παράνομες μεθόδους, μετατρέποντάς το σε «οι Εθνικιστές στην φυλακή, οι κλέφτες στην Βουλή».

Γιώργος Μάστορας