«Η Κεφαλλονιά, ο Εγκέλαδος, ένας παράλυτος κρατικός μηχανισμός και μια καταγγελία»


Την 27η Ιανουαρίου η μανία του εγκέλαδου ξαναχτύπησε την Κεφαλονιά μετά από 61 χρόνια. 5,9 Ρίχτερ δημιουργήσανε μεγάλες καταστροφές στις κατοικίες και τις υποδομές του νησιού. Μετά από μία εβδομάδα το νησί ούτε είχε κηρυχτεί σεισμόπληκτη περιοχή ούτε νερό είχε, εμφανίστηκαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, οι κάτοικοι κοιμούνταν σε αυτοκίνητα, φορτηγά ούτε σκηνές είχαν ...

τοποθετηθεί ούτε τίποτα δεν έγινε κι ας λυσσομανούσε ο αέρας, η βροχή και το κρύο.
Η όποια βοήθεια υπήρξε, πάλι από τον στρατό (όπως και το 1953). Και σαν να μην τους έφταναν τους ανθρώπους τα βάσανά τους, την 3/2/2014 τους ξαναχτύπησε ο εγκέλαδος με ακόμη μεγαλύτερη οργή. Και οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι μόνοι τους, με μόνη σημαντική βοήθεια αυτή των Eνόπλων Δυνάμεων. Αυτές τοποθέτησαν τις όποιες σκηνές τοποθετήθηκαν, του στρατού μηχανήματα (μπουλντόζες, γκρέιντερ κλπ.) καταφθάνουν στο νησί, βατραχάνθρωποι ελέγχουν τα λιμάνια Ληξουρίου-Αργοστολίου. Η πολιτική προστασία, η Περιφέρεια, η πολιτική ηγεσία… άφαντοι. Ή μάλλον έκαναν μια περαντζάδα, έφαγαν κράξιμο (Σαμαράς, Δένδιας και λοιποί) και εξαφανίστηκαν.

Ένας πολίτης μας ανέφερε ότι στη Λεωφόρο «ΝΑΤΟ» στον Ασπρόπυργο υπάρχει μια τεράστια έκταση με χιλιάδες προκατασκευασμένα σπίτια, κοντέινερ και τροχόσπιτα, τα οποία όπως μάθαμε ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του κου Χρυσοχοΐδη.
Γιατί τα περισσότερα, όπως μας είπαν αλλά και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι σε τραγική κατάσταση; Όλες αυτές οι υποδομές: προκατ – κοντέινερ – τροχόσπιτα, πόσο έχουν στοιχήσει στον ελληνικό λαό; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτές τις καταστροφές; Μήπως οι ευπαθείς «γείτονες» που βρίσκονται πλησίον του χώρου και τυγχάνει να είναι «Ρομά» όπως μας καταγγέλθηκε;
Γιατί να μην είναι επισκευασμένα, έτοιμα για μια καταστροφή, όπως αυτή της Κεφαλονιάς, και να τρέχουν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα; Έχουν περάσει 9 ημέρες και οι κάτοικοι εκλιπαρούν για πόσιμο νερό, λες και είμαστε στο Σουδάν, όχι στην Κεφαλονιά! Το Ληξούρι έχει αποκοπεί από το Αργοστόλι, οι κάτοικοι κοιμούνται ούτε καν σε σκηνές και το κράτος χάσκει!

Αν υπήρχε η ΜΟΜΑ, όπως στον σεισμό του 1953, όλα θα ήταν διαφορετικά. Και τώρα ο στρατός θα κάνει την δύσκολη δουλειά και μετά θα έρθουν οι εργολάβοι να «ξαναφτιάξουν» τις υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό, σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς, θα πρέπει να περιμένετε ακόμη (για πόσο;) να βρεθεί χώρος -ναι, έτσι μας είπαν ότι μετά από δέκα ημέρες ακόμη ψάχνουν χώρους για τους καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν. Να δουν πόσα προκατ δεν έχουν βανδαλιστεί από τους «συμπαθείς» Ρομά, να φορτωθούν, να μεταφερθούν στην Κεφαλονιά, να… να… να…
Συγχαρητήρια κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριε Χρυσοχοΐδη, συγχαρητήρια κύριε Περιφερειάρχα Ιονίων Νήσων και κύριε Αντιπεριφερειάρχα Κεφαλονιάς.

Ηλίας Παναγιώταρος