Καταρρέει η ευρωζώνη: Τεράστιο χρηματοδοτικό κενό σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες


Έχουμε πει πολλές φορές πως το μεγάλο στοίχημα της μνημονιακής πολιτικής  που εδώ και χρόνια ακολουθούν οι αλλεπάλληλες μνημονιακές συγκυβερνήσεις δεν είναι η διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά η πρόνοια των ευρωπαίων ώστε να μην μεταδοθεί στις χώρες τους το πρόβλημα. Υπήρξε άλλωστε η προ ημερών παραδοχή της Μέρκελ ότι αν έβγαινε η Ελλάδα από ...

την ευρωζώνη, εν τέλει θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι.
Διαβάζουμε, λοιπόν, σήμερα σε έρευνα συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης, οι οποίοι εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ότι οι τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας εμφανίζουν ένα χρηματοδοτικό κενό – μαμούθ ύψους 770 δισ. ευρώ.
Το σχετικό σχόλιο αναλυτών στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είναι ότι: ''Αν υπάρχει σήμερα μία ωρολογιακή βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και στις τράπεζες τους''.
Αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι πρώτον ότι οι μνημονιακές διεργασίες έγιναν δολίως αφού το πρόβλημα άλλων χωρών που κινούν τα θέματα στην ευρωζώνη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά, και δεύτερον ότι ο δόλος έγκειτο στην διάσωση ξένων χωρών. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι το μνημονιακό πρόγραμμα ουδέποτε εξυπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που ήταν εις γνώση των «οικονομολόγων» του ελλαδικού ΥΠΟΙΚ, πρώτον επειδή το γεγονός τους είχε καταγγελθεί και δεύτερον επειδή ως ειδήμονες όφειλαν να γνωρίζουν  καλύτερα.
Δημιουργούνται συνεπώς βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί η υποτιθέμενα ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ένα πρόγραμμα που ήταν σχεδιασμένο με βάση αλλότρια συμφέροντα. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί για ποιο λόγο συνέχισε να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που αποδεδειγμένα δεν είχε έστω και ουδέτερα αποτελέσματα στην Ελληνική Οικονομία και λειτουργούσε αποκλειστικά για τα ξένα συμφέροντα. Βεβαίως τα ερωτήματα είναι καθαρά ρητορικά και πασίγνωστα, ενώ δεν αναμένουμε την οποιαδήποτε απάντηση από τους υποτακτικούς της τρόικα.