Ο Βενιζέλος βγάζει ψεύτη τον Καραμανλή για το βέτο στα Σκόπια και ο Σαμαράς τον σιγοντάρει


Πολλούς μπελάδες στη Ν.Δ. φαίνεται ότι προξενεί ο «εταίρος πλήρους ευθύνης» Βαγγέλης Βενιζέλος, με τις κατά καιρούς ενέργειες και λεγόμενά του.
Τελευταίο κρούσμα είναι μία τοποθέτηση, η οποία προκάλεσε ενοχλήσεις στη Ν.Δ. και ειδικά στο καραμανλικό στρατόπεδο. Ο «Ντούτσε» του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ξεκάθαρα ...
 
πως δεν ετέθη κανένα βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον Κώστα Καραμανλή το 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Συγκεκριμένα, ο νυν αρχικαρεκλάρχης του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «Η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, το λέω για πολλοστή φορά, διότι δεν ετέθη κάποιο ζήτημα που να επιβάλλει τέτοιου είδους συμπεριφορά καθόλου», δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος «άδειασε» την κυβέρνηση Καραμανλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι. Το εύλογο ερώτημα, το οποίο γεννάται είναι το εξής: Τι ακριβώς συμβαίνει; Έχει δίκιο ο Βενιζέλος όταν υποστηρίζει ότι ουδέποτε ο Καραμανλής έθεσε βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αποδομείται πλήρως ο ρόλος του Καραμανλή ως «εθναμύντορας» απέναντι στις προκλήσεις των σκοπιανών. Αν, όμως, ο Βενιζέλος λέει ψέματα τότε γιατί δεν τον διέψευσε άμεσα η Ν.Δ;
Τόσο πολύ ανάγκη έχουν αυτόν και το (απο)κόμμα του που ανέχονται να προσβάλει τον πρώην αρχηγό τους; Ο Σαμαράς με την αλλοπρόσαλλη στάση του, έχει κατορθώσει να στρέψει εναντίον του ακόμη και τους καραμανλικούς βουλευτές με την απίστευτη ανοχή που φαίνεται απέναντι στο πολιτικό πτώμα του ΠΑΣΟΚ.
Η ανάγκη διατήρησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα αντεθνικά σχέδια των διεθνών τοκογλύφων, βρίσκεται σε καλύτερη αξιακή κλίμακα από την αξιοπιστία του πρώτου αρχηγού της Ν.Δ. Ο έχων το σύνδρομο της καταστροφής Σαμαράς θα καταφέρει αυτή τη φορά να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στη Ν.Δ., απ’ ότι έκανε το 1993 όταν αποστάτησε από το κόμμα του. Πολύ πιθανόν, μάλιστα, να την παρασύρει στον όλεθρο, όταν αυτός θα έχει τελειώσει πολιτικά στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Γιώργος Μάστορας