Ξαναχτύπησε ο… ευπρεπής κ. Κούνδουρος


Γράφει ο Γιώργος Μάστορας
Μάλλον ανώριμο και ηλίθιο τρόπο βρήκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος για να διαφημίσει την τελευταία ταινία του. Σε συνέντευξή του στο ’’Βήμα της Κυριακής’’, ο Κούνδουρος ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρεται και στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, όπου λέει τα εξής: ...


«Τι μένει; Αυτή η πόρνη η Χρυσή Αυγή. Αυτοί οι άθλιοι αλήτες που μπήκαν στην Βουλή με την ευλογία και την ψήφο των Ελλήνων. Ποιοι; Οι φασίστες, οι ναζί. Και όμως, είναι στην βουλή. Και όμως δέρνουν. Και όμως, ελέγχουν την εξουσία».
Πονηρός ο Κούνδουρος... Σκέφτεται «τι θα κάνω για να βγω από την αφάνεια και την σιωπή; Ας ασχοληθώ με κάτι, το οποίο θα κάνει ντόρο έτσι και πω κάτι γι’ αυτό». Με αυτό το σκεπτικό, προφανώς, ο Κούνδουρος αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Μας χαρακτηρίζει ’’πόρνη’’ και ’’άθλιους αλήτες’’, χωρίς να δικαιολογεί πουθενά τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Μέσα στο παραλήρημά του, όπου χρησιμοποιεί τρεις φορές την λέξη ’’όμως’’, ο Κούνδουρος ’’ανακαλύπτει’’ κι αυτός ότι… δέρνουμε. Βεβαίως, ο Κούνδουρος προχωρά στην όλη κατάσταση ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι ελέγχουμε την εξουσία! Επαναλαμβάνουμε ότι ο προφανής σκοπός του Κούνδουρου είναι να τραβήξει την προσοχή, μπας και τσιμπήσει κανένας και σπεύσει να δει την καινούργια του ταινία.
Θα μπορούσε, ωστόσο, να βρει κάτι πιο σοβαρό να κάνει, χωρίς να κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Αν ο γηραλέος κύριος Κούνδουρος θέλει να ψάξει για πόρνες, ας ψάξει πρώτα για τους νταβατζήδες τους. Ο Κούνδουρος, ο οποίος στο παρελθόν είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας από αλλοδαπούς και προέβη, τότε, σε κάποιες δηλώσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… ρατσιστικές, μπορεί να υβρίζει ασυστόλως και να ψευδολογεί αναλόγως, αλλά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δικαιολογεί την γνωστή ρήση του γήρατος… Γιατί, φυσικά, ούτε δέρνουμε, ούτε ελέγχουμε την εξουσία. Αντιθέτως, η εξουσία είναι αυτή που ’’δέρνει’’ τον Ελληνικό Λαό και κυνηγά την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνεται σε Εμάς τον μόνο υπαρκτό και αληθινό, γι’ αυτήν, κίνδυνο. Αφήνουμε τον Κούνδουρο στην μοναξιά του και του απαντούμε ότι δεν τον παρεξηγούμε για τα λεγόμενά του. Έχει τα ελαφρυντικά του και Εμείς πολύ πιο υπολογίσιμους υβριστές για να ασχοληθούμε σοβαρότερα μαζί τους. Τέλος, του υπενθυμίζουμε ότι την εξαιρετική ταινία του «1922» δεν την απαγόρευσε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή του πρεσβυτέρου. Καλό χαμομήλι και καλές… εισπράξεις, κύριε Κούνδουρε (αν και δεν το νομίζουμε…)
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ