Σταθερά τρίτη δύναμη η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 12%


Γράφει ο Γιώργος Μάστορας

Μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή την φορά της εταιρείας metrisi για λογαριασμό της εφημερίδας ‘‘Παραπολιτικά’’, είδε το φώς της δημοσιότητας. Σύμφωνα και με αυτήν, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ παραμένει σταθερά το τρίτο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστό, το οποίο στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 9,3%. Καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 21,7%, η αναγωγή ανεβάζει το ποσοστό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στο 12%. ...




Έχουμε ξανατονίσει και στο παρελθόν ότι οι μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τον οδηγό για την ερμηνεία της κοινωνικής πραγματικότητας. Γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτές, αρκετές φορές, βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία τις κατευθύνουν και τις διαμορφώνουν.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν μπορεί να έχει την παραμικρή άμεση ή έμμεση σχέση με την οποιαδήποτε εταιρεία δημοσκοπήσεων. Ούτε παραγγέλνει, ούτε κατασκευάζει δημοσκοπήσεις, ούτε φυσικά είναι διατεθειμένη να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για τον σκοπό αυτό. Αν το έκανε, το πιο πιθανό θα ήταν, τα ποσοστά της, όχι μόνο να παρουσιαζόντουσαν στα πραγματικά δεδομένα, κοντά στο 18-20%,  (όπως κάποιοι δημοσκόποι έχουν ομολογήσει), αλλά πολύ πιθανόν να μας έδειχναν  να είμαστε και στην πρώτη θέση. Έτσι λοιπόν, είναι απολύτως λογικό σε κάποιες δημοσκοπήσεις να κατακρεουργείται κάθε έννοια αλήθειας και σοβαρότητας, εις ότι αφορά τουλάχιστον την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Πχ η public issue στο βαρόμετρο για τον μήνα Μάρτιο, παρουσιάζει την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να χάνει 1,5 %, πέφτοντας από το 11,5% στο 10%....Για να δείτε την ‘‘εγκυρότητά’’ της  εν λόγω δημοσκοπικής εταιρείας δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο φιάσκο των προηγούμενων εκλογών (17  Ιουνίου 2012), όταν παρουσίαζε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ… Θα αναφερθούμε σε ‘‘φρέσκα κουλούρια’’ λέγοντας ότι η άνοδος της δημοτικότητας του Τσίπρα  και το υψηλό ποσοστό δημοτικότητας του Κουβέλη, ο οποίος παραμένει στην πρώτη θέση, αποδεικνύουν ότι το εν λόγω βαρόμετρο είναι για τα πανηγύρια.
Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα της ψευδολογίας, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άνοδο 0,5%...Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις έδιναν στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από 3,1%-5%, για να πάρουμε τελικά 7%. Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, θα αποτελέσει συν τοις άλλοις, ένα πολύ ηχηρό χαστούκι στα μούτρα αρκετών δημοσκόπων, οι οποίοι θα ψάχνουν τρύπες να  κρυφτούν  βλέποντας το πόσο ψηλά θα φτάσει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ