Επιστολή - αντίδραση προς τον υπουργό Παιδείας για σχολικό βιβλίο-ντροπή, με ψέματα για το έπος του '40

 
«Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο! κι εμείς πήγαμε στο υπόγειο»
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών των Πεσόντων του Έπους 1940-’41 κ. Αριστείδης Μπουλούκος και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Γεώργιος Σούρλας, ζητούν να... απαλειφθούν κείμενα από σχολικό βιβλίο της Ε’ Δημοτικού που αφενός παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα αφετέρου προσβάλλουν την εθνική αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:...



 



«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, ενώ η 28η Οκτωβρίου αναγνωρίζεται ως Παγκόσμιο Ιστορικό Γεγονός όπου βρήκαν την έκφρασή τους μέσα από αυτό τα ιδανικά της φυλής μας, η ομοψυχία, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, οδηγώντας σε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου, ο μαθητής του Δημοτικού όταν έρχεται σε πρώτη επαφή με το ιστορικό αυτό γεγονός διαβάζει στο βιβλίο της Ε’ Δημοτικού τον τίτλο «οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο και εμείς πήγαμε στο υπόγειο».

Όπως γνωρίζουμε ο ελληνικός λαός όταν κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος σύσσωμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο προσκλητήριο του έθνους και όχι μόνο δεν πήγε στο υπόγειο αλλά πήρε και το δρόμο για το μέτωπο ευθύς αμέσως μόλις ελέχθη το ΟΧΙ.

Στο σχολικό βιβλίο ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πατέρα θυμωμένο και εκνευρισμένο μετά την κήρυξη του πολέμου να έχει ως πρώτο του μέλημα την επίσκεψη στην τράπεζα προκειμένου να πάρει χρήματα την στιγμή μάλιστα που ολόκληρο το έθνος έτρεχε τότε στα στρατολογικά γραφεία για να καταταγεί: «…Ο μπαμπάς έβγαλε μια φωνή κουρασμένη, βραχνιασμένη, θυμωμένη αγριεμένη και φοβισμένη… Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο είπε... Μετά γύρισε στη μαμά και της είπε πως θα τρέξει στην τράπεζα να σηκώσει λεφτά…».

Αυτό μπορεί να συνέβη πράγματι με τον πατέρα του συγγραφέα ή στη νοσηρή φαντασία του, εμείς όμως τα παιδιά των Πεσόντων γνωρίζουμε ότι η πρώτη τους σκέψη ήταν να καταταγούν και να αναχωρήσουν για το μέτωπο τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια, στοιχείο που καταγράφεται άλλωστε και στα ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Γι' αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι για την θυσία τους και κάθε χρόνο βρισκόμαστε στην Β. Ήπειρο για να τιμήσουμε τους 8 χιλιάδες πεσόντες στα πεδία των μαχών.

Ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε ντροπή για τα σχολικά αυτά κείμενα που προσβάλλουν κάθε έννοια ιστορικής πραγματικότητας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Δεν θα παραθέσουμε και άλλα φαιδρά σημεία των κειμένων θα περιοριστούμε στην ενότητα «Η πείνα», που μεταξύ άλλων αναφέρει: «…πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή που λέει νιξ φαί…», που αποτελούν αντιπαιδαγωγικές και ρατσιστικές αθλιότητες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ κατόπιν όλων αυτών απαιτούμε την άμεση απάλειψη αυτών των κειμένων και την αντικατάστασή τους από κείμενα κατάλληλα που θα απεικονίζουν την πραγματικότητα για το Έπος του ‘40.».